ENDELIG ER DET SÆSON FOR STENBIDER ROGN.

Der er stenbider rogn på havnen.
Dagene er tiltaget med 1 time og 52 minutter
Foråret er definitivt på vej.
Vi elsker stenbider rogn - forårsbebuderen over alle, der giver salige smil på læberne og himmelvendte øjne. Vi kan slet ikke lade være med at eksperimentere med denne sæson prægede delikatesse. Vi tror i år på jordskok suppe med stenbider rogn, Kartoffel mad med stenbider rogn, salte æbleskiver med stenbider rogn og ryge ost og selvfølgelig klassikeren vi alle kender.
Jordskoksuppe med stenbider rogn.
Suppen er perfekt at servere i forårsmånederne her i Norden, da jordskokker fortsat er i sæson, og du har mulighed for at købe de første partier stenbiderrogn på havnen hos www.danishshellfish.com.
600 gram jordskokker
100 gram kartoffel
1 æble
2 spiseskefulde olivenolie
3 stilke frisk timian
250 ml hvidvin
250 ml grøntsagsbouillon
250 ml piskefløde, 38%
Salt
Peber
Rens jordskokkerne med en stiv børste.
Skræl kartoflen og æblet, og fjern kernehuset.
Skær grøntsagerne og æblet ud i mindre stykker.
Opvarm olivenolien i en stor gryde ved middel-lav varme.
Tilføj grøntsagerne sammen med timian til den opvarmede gryde.
Sautér i 5-10 minutter indtil jordskokkerne bliver transparente.
Tilføj hvidvin og lad den simre i et par minutter indtil vinen er reduceret til halvdelen.
Tilføj grøntsagsbouillon og lad suppen simre under låg i 30 minutter.
Tilføj piskefløden og blend suppen indtil den er silkeblød.
Smag til med salt og peber.
Timianolie
2 spiseskefulde frisk timian (uden stilk)
En knivspids salt
100 ml olivenolie
Knus timianen let i en morter sammen med et lille nip salt.
Tilføj derefter olivenolien lidt efter lidt efterhånden som den arbejdes sammen med timianen.
Opbevar olien i et glas i køleskabet.
Anretning
1 portion jordskokkesuppe
50 gram frisk stenbiderrogn
1 æble, skåret i små tern
Timianolie
Fordel suppen mellem 4 dybe tallerkner.
Arrangér æblestykkerne på toppen af suppen, efterfulgt af stenbiderrogn.
Afslut med dråber af timianolie.
.................................
Kartoffelmad med stenbider rogn.
Til 2 pers.
Det skal du bruge:
100 g. stenbider rogn
2 skiver rigtig godt rugbrød med kerner
6-8 små danske kartofler
2-3 spsk. crème frâiche, 38-50 %
1 stk. rødløg
2 spsk. purløg
1 stk. citron
1 spsk. smør
2 skiver citron
Sådan gør du:
Kog dine kartofler i saltet vand til de er perfekte med lidt bid alt efter størrelse.
Hvis du har lidt krydderurter såsom løvstikke eller laurbærblade, kan disse også tilsættes kogevandet.
Kartoflerne må ikke koges for længe, så de ikke længere kan skæres i skiver, uden at de falder fra hinanden.
Sæt kartoflerne i køleskabet til de er kølet af.
Skær to gode skiver rugbrød og rist det sprødt på brødristeren.
Snit dit rødløg fint og skær kartoflerne ud i tynde skiver.
Smør rugbrødet med et tyndt lag smør og læg derefter kartoffel på rugbrødet.
Tag en nærende spiseskefuld crème frâiche og læg ovenpå kartoflerne efterfulgt af så meget stenbider rogn du kan tilsnige dig.
Tilsæt finthakket rødløg og purløg efter smag efterfulgt af salt og friskkværnet peber.
Servér med en skive citron.
Opskrift:
Christoffer Hennings fra Kokblog.dk
og Tommy Raabo Fischer fra HAV.
.................................
Salte æbleskiver med stenbiderrogn og røge ost.
Har du en æbleskivepande, så er det et her et rigtigt sjovt og dekorativt alternativ. Har du ikke æbleskivepande, så steger du bare små dej klatter i panden og du har blinis i stedet. I denne portion har du til 15-16 æbleskiver. Beregn 2-3 stykker pr mand som snack / forret.
Ingredienser
2 æg
200 g sødmælk
100 g boghvede mel
75 g hvedemel
0,5 tsk bagepulver
1 knivspids salt
Peber
50 g smør
Røgeost creme
3 spsk creme fraiche
2 spsk røgeost
1 spsk citronsaft
Salt og peber
Herudover
150 g renset og saltet stenbider rogn
2 spsk finthakket purløg
Sådan gør du:
Æggene deles. Hviderne piskes stive med en smule salt.
Blommerne piskes sammen med mælk, salt og peber.
Hvedemel, boghvede mel og bagepulver sigtes i.
Røres godt rundt til der ikke er flere klumper i.
Fold forsigtigt de piskede æggehvider i. Lad dejen trække 5 minutter.
Smelt smørret.
Varm æbleskivepanden godt op og kom lidt smeltet smør i alle huller.
Fyld panden op med dej, så den er cirka 4/5 fyldt. Der skal være plads til de vokser en smule.
Når de har taget lidt farve og sat sig vendes de med strikke eller spisepinde.
Vend dem først 50% og suppler op med mere dej. Vend den helt op. (husk - øvelse gør mester).
Tag dem af varmen og lad dem køle en lille smule.
Røge ost creme:
Rør alle ingredienserne til røge ost cremen sammen (røge ost, creme fraiche, salt, peber og smag til med citronsaft og skal).
Kom i en sprøjtepose, så den er nemmere at håndtere.
Samling
Lav et kryds i æbleskiverne og sprøjt godt med røge ost creme heri. Top med stenbiderrogn, finthakket purløg og dild.
Spis nogenlunde med det samme.
Kok:
Thomas
@Madetmere #madetmere
.......................
Blinis til 4 personer
2 dl mælk
20 g gær
100 g boghvede mel
50 g hvedemel
1 æg
1/2 tsk salt
1 spsk smør, til at stege i
Derudover
200 g stenbiderrogn, frisk
1 dl cremefraiche 38%
1 rødløg, finthakket
1 citron båd
1 håndfuld frisk dild
Sådan gør du:
Lun mælken lidt og rør gæren ud i den lune mælk.
Pisk boghvede mel, hvedemel, salt og æggeblomme i dejen.
Lad dejen hæve med et rent viskestykke over i ca. 30 min.
Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i dejen.
Smelt smør på en pande og kom små klatter dej på med en spiseske. Steg blinis gyldne på begge sider.
De færdige blinis anrettes med stenbiderrogn, lidt hakkede rødløg, en klat creme fraice, en citron båd og en lille kvist dild.
Uhmmmm!!!
kilde: